Nederlandse Veiligheidsbranche roept op tot meer publiek private samenwerking

De Nederlandse Veiligheidsbranche is positief over de 1 miljard euro die het nieuwe kabinet extra wil uittrekken voor de veiligheid van ons land. De branchevereniging pleit voor meer publiek-private samenwerking, zoals uitgewerkt in een brief die verstuurd is aan de Vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid. Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche: “Nu het extra geld is toegekend, moet nagedacht worden over de rol van de particuliere sector in het veiligheidsdomein. Hoe kunnen we helpen en wat is daar voor nodig?”

Poortwachtersfunctie particuliere beveiligingsbedrijven

In de brief benadrukt de Nederlandse Veiligheidsbranche dat particuliere beveiligingsbedrijven breed actief zijn in de samenleving. Meer dan nu het geval is kunnen zij een poortwachtersfunctie vervullen en kunnen beveiligers ogen en oren vormen van politie en andere overheidsorganen. Bij criminaliteitsbestrijding, aanpak van ondermijning, handhaving en hulpverlening blijkt publiek-private samenwerking een effectieve strategie om schaarse politiecapaciteit aan te vullen. “Samen vergroten we de veiligheid van de Nederlandse samenleving”, aldus Van der Steur.

Mogelijkheden voor verbetering publiek-private samenwerking

De Nederlandse Veiligheidsbranche ziet mogelijkheden voor verbetering van de publiek-private samenwerking op een aantal terreinen. Voor versterking van de samenwerking is informatiedeling essentieel. Particuliere opsporingsbureaus kunnen de opsporing door politie en het OM versterken. Particuliere beveiligingsorganisaties kunnen een bijdrage leveren in het stelsel bewaken en beveiligen dat overbelast dreigt te raken en vervullen een poortwachtersfunctie in de aanpak van ondermijning.

Visie op particuliere beveiliging en publiek-private samenwerking

Eind 2019 heeft de Nederlandse Veiligheidsbranche haar visie op particuliere beveiliging en publiek-private samenwerking uitgewerkt. In de visie zijn diverse suggesties gedaan die vaak voortborduren op reeds bestaande samenwerkingsverbanden. Tijdens de coronacrisis heeft de particuliere beveiligingsbranche aangeboden graag te ondersteunen bij toezicht en handhaving rond coronaregels en –richtlijnen. Voorgenoemde mogelijkheden voor verbetering zijn daarop een aanvulling.

Integrale veiligheidsvisie Justitie en Veiligheid is nu nodig

Na de Nederlandse Veiligheidsbranche heeft ook de politie een visie ontwikkeld over publiek-private samenwerking. De commissie Bos en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid opgeroepen om met een integrale visie te komen. Een visie waarin alle stakeholders in het veiligheidsdomein worden betrokken en wordt ingegaan op de onderlinge publiek-private samenwerking. Het uitgangspunt van de Nederlandse Veiligheidsbranche is (en blijft) dat betrokken partijen samenwerken vanuit de eigen rol en dat het geweldsmonopolie is voorbehouden aan de politie.

Samen met haar leden kijkt de Nederlandse Veiligheidsbranche uit naar een constructieve dialoog met de nieuwe minister en Vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid. De Nederlandse Veiligheidsbranche behartigt de belangen van bedrijven die zich bezighouden met beveiliging en beheersing van risico’s met betrekking tot personen, objecten en bedrijfsvoering. De omzet van de branche is circa 1,3 miljard euro. Er zijn ongeveer 26.000 beveiligingsmedewerkers actief in Nederland, van wie 90 procent werkt bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Nederlandse Veiligheidsbranche.