Steeds moeilijker om nieuwe beveiligers te vinden

Evenementenbeveiligers

Een tekort aan beveiligers kan ervoor zorgen dat evenementen en festivals dit jaar niet kunnen doorgaan. Daarvoor waarschuwen bedrijven en de landelijke branchevereniging. ,,Nu al zijn er weekenden waarin er veel meer vraag is naar beveiligers dan aanbod.”

De telefoon staat roodgloeiend op het kantoor van Promeon Security in Oirschot. Het bedrijf - dat jaarlijks bij tientallen evenementen de beveiliging verzorgt - wordt overspoeld met aanvragen, nu organisatoren als gevolg van de versoepelde coronamaatregelen allemaal tegelijk weer in de startblokken staan.

,,Het is ontzettend druk. Terwijl in de afgelopen twee jaar juist veel evenementenbeveiligers iets anders zijn gaan doen, omdat in die tak nauwelijks werk was vanwege de pandemie. Die zeggen nu: ‘Het hoeft van mij niet meer’ en ‘Die vrije weekenden zijn wel lekker’. Net als wat je in de horeca hebt zien gebeuren”, stelt directeur Rick de Kroon. ,,We hebben nog geen nee hoeven verkopen aan klanten, maar daar gaat het wel naartoe.”

Roy Martin "De afgelopen dagen hebben we zo'n twintig opdrachten gehad voor de inzet van onze beveiligers. En ik verwacht de komende dagen nog wel een paar belletjes. "Er is op dit moment veel vraag naar beveiligers. Als dinsdagavond de versoepelingen van de coronamaatregelen worden bekendgemaakt dan vermoed ik dat de vraag naar beveiligers nog verder zal oplopen. "Onze beveiligers worden voornamelijk ingezet bij cafés, kleine evenementen of eettenten die met carnaval iets anders gaan doen."

"Het kan gebeuren dat we een keer nee moeten verkopen."

"Nu zijn het twee tot drie beveiligers per café of restaurant, in andere jaren waren het vaak grotere projecten. We kunnen heel wat aan en als het nodig is kunnen we extra beveiligers inhuren van bedrijven waar we mee samenwerken."Het zou zomaar kunnen dat het Oirschotse beveiligingsbedrijf woensdag al een beroep moet gaan doen bij collega-bedrijven. "Er is een tekort aan beveiligers. Het kan zijn dat we een keer nee moeten verkopen. Sommige kroegen komen dan met carnaval zonder beveiligers te zitten."

Objectbeveiligers

In 2021 was het nog geen echt probleem om aan objectbeveiligers te komen. Maar momenteel blijft maar liefst 18 procent van de vacatures onvervuld. Dat blijkt uit arbeidsmarktonderzoek door ABN AMRO. Bij gespecialiseerde functies is de situatie nog erger. Afgelopen zomer was het vooral crisis in de wereld van winkelbeveiliging. In augustus bleef 60 procent van de vacatures voor winkelbeveiligers openstaan. Voor wat betreft verkeersregelaars was het percentage eveneens 60. De lage lonen en onregelmatige werktijden zullen een rol hebben gespeeld, maar ook de coronacrisis heeft gezorgd voor een grote uitstroom van beveiligers. Het is voor een beveiliger momenteel niet moeilijk om beter betaald werk te vinden in andere sectoren, zoals de horeca. Ook daar is de personeelscrisis groot, waardoor men met hogere lonen de openstaande vacatures probeert te vervullen. 

Ondergewaardeerd

In de particuliere beveiliging is die ruimte er helaas nauwelijks, omdat het vak mede in financiële zin nog altijd wordt ondergewaardeerd. Daar komt bij dat de drempel om in de beveiliging te beginnen hoger is dan in vele andere sectoren, waar men zonder diploma zo aan de slag kan, zoals bij koeriersbedrijven. Wie snel werk zoekt, zal niet eerst een tweejarige mbo-opleiding willen volgen. Het is tenslotte niet zeker of de vraag na die periode nog steeds zo groot zal zijn.